Når du udstiller...udstiller du så dig selv?

Jeg elsker at udstille og hvorfor gør jeg det? Handler det om at vise mig selv frem, handler det om at få opmærksomhed eller er det bare noget der forventes af en kunstner? Handler det om at gøre det fordi man kan, eller handler det om at tilfredsstille et behov i sig selv?

Når jeg laver mentorforløb med folk der gerne vil udstille, starter jeg altid med at spørge dem hvorfor. Hvorfor vil du gerne udstille dine billeder? Hvilken følelse vil du gerne fremprovokere i andre - og I dig selv? De fleste svarer nysgerrighed, undren, lysten til at se mere. Det er også de åbenlyse svar, og mit næste spørgsmål er derfor nok mindst ligeså åbenlyst "hvordan?". Hvordan vækkes din egen nysgerrighed, din egen undren og hvordan får du selv lyst til at se mere? Kan du svare på det har du måske også et godt udgangspunkt for at regne ud hvordan du vækker præcis de følelser i andre.

Skal du lave en udstilling sammen med andre behøver I ikke nødvendigvis have den samme målsætning. I må gerne ønske at fremkalde nogler forskellige følelser i folk - blot det er klart at beskueren kan forvente forskellige billedlige sprog. Mangfoldighed i en udstilling kan være tiltrækkende og kan naturligvis skabe grobund for en helt anden dialog end ensidighed. Samtidig vil jeg også sige, at selvom du ikke er soloudstiller er det en god idé at have din helt egen plan med værkerne - det gør både din optagelses og din udvælgelsesproces nemmere.

Jeg vil ikke forsøge at servere dig nogen konkret opskrift på, hvordan du skal arbejde struktureret med din udstilling, men der er en række ting jeg kan anbefale dig at arbejde med - altsammen med det formål at få dig til at sætte en målsætning:

  1. Hvilket tema skal dine billeder have?
  2. Hvem ønsker du skal se din udstilling? Hvem kommer til at se den? Hvilke virkemidler skal du arbejde med for at ramme din målgruppe / tilskuerskare?
  3. Hvilken følelse ønsker du at vække når folk ser dine værker?
  4. Hvilken type billeder vækker den slags følelser i dig?
  5. Hvordan vil du typisk arbejde for at skabe billeder af ovenstående type?
  6. Hvornår har din målsætning været en succes?

Et eksempel på en målsætning: Temaet for min udstilling er glæde. Min udstilling vil blive set af tilfældigt forbipasserende, hvilket betyder at jeg skal fange opmærksomhed ved første øjekast - jeg skal have folk til at stoppe vha. et blikfang i billedet. Mit primære blikfang skal være øjne og smil. Jeg ønsker med mine billeder, at mine tilskuere bliver begejstrede og imponerede over mine tekniske evner som fotogaf. Typisk bliver jeg selv begejstret og imponeret når fotografen har anvendt en velovervejet lyssætning, som passer til stemningen og til budskabet i billedet. For mig må billedernes historie gerne være baseret på antydninger. For at skabe billeder der ville imponere mig selv, skal jeg arbejde struktureret med forskellige lyslægningsteknikker og gennemarbejdede teknikker. For at skabe understøttende antydninger i billedernes historie, skal jeg være opmærksom på billedernes skyggeområder og for at understøtte mit tema "glæde" skal jeg arbejde med instruktionsmetoder som skaber smil, grin og undertoner af lykkelighed. Min udstilling har været en succes når mine billeder er set af 35 mennesker som jeg ikke kendte på forhånd.

Ved at have skabt en klar målsætning gør du det nemmere at evaluere på om dine billeder lever op til det du gerne vil med din udstilling - både før og efter udstillingen. Op til udstillingen gør målsætningen det nemmere at lave præcise - og dermed færre optagelser - når du ved præcis hvad billederne skal understøtte og hvordan. Når du har din målsætning klar kan du også nemmere lade andre mennesker give deres mening ligesom du også nemmere kan evaluere og forberede din optagelsesprocess, helt ned til de små parametre. En velovervejet målsætning din udstilling til en læringsprocess som du kan drage nytte af.

Selvom du ikke hører direkte hvad folk synes om din udstilling vil jeg understrege vigtigheden af at du er stolt af resultatet. At skabe en udstilling er både tidskrævende og muligvis også dyrt. Hvis du ikke er stolt af resultatet er min erfaring, at det kan gå ud over din fremtidige lyst til at udvikle dit fotografi.

Jeg håber du får skabt en udstilling der vækker præcis det du ønsker - både i dig selv om dem som kommer til at se dine billeder. Husk at mærke efter i processen og gør dig klart at du mest gør dette for dig selv.

Har du brug for indspark, feedback eller anden hjælp så sig til:-)